Paskelbta Pakomentuoti

Kas yra atsakomybė?

Man ši sąvoka neduoda ramybės jau kokius 10 metų nuo momento kuomet organizacijos lygyje tai aptarinėjome. Netikėtai ištojo pagyvenusi išmintinga patyrusi aktyvistė iš sako:

Atsakomybė yra tada, kai žmogus žino KĄ daryti ir KAIP daryti. Taškas. Nieko aiškesnio nebuvau girdėjęs iki tol. Atsidusau.

Vėliau medituodamas šią sąvoką ir per daug metų primiršęs senjorės apibrėžimą mintyse perfrazavau: žino ką daryti ir turi GALIĄ daryti / GALI DARYTI.  Pvz jei žinau kaip išspręsti Pietų Amerikos problemą (jau yra ką ir kaip), bet neturiu galios ją išspręsti – argi esu atsakingas už Pietų Ameriką?

Taigi man sąvoka KAIP mintyse konvertavosi į sąvoką GALIA. Tai gana panašios sąvokos, tačiau „kaip” yra labiau teorinė galia minčių žinojimo pavidale, o „galia” pilnąja prasme reiškia veikiančią energiją, realius instrumentus, kurių pagalba galima tuoj pat pradėti daryti poveikį Pietų Amerikai.

Ir jeigu pvz tiksliai žinau, kad Bolivijoje įvyks kalno nuošliauža, ko pasėkmėje žus visas kaimas ir galiu išgelbėti tą kaimą – aš ESU atsakingas už tų žmonių gyvybes.

Bet jeigu nežinau KĄ arba NEGALIU – atsakomybės neturiu. Štai kodėl vadybojė atsakoybės suteikimas lygoagrečiai reiškia galios, instrumentų suteikimą. 

Čia dar kirbėjo dar viena komentojanti mintis, bet atidedu kitam kartui, tikiuosi prisiminsiu.

  

Leave a Reply